Nepil a přesto nadýchal. Problémy mu přineslo toto známé pečivo

Jako abstinent se nikdy nedotkl alkoholu a přesto nadýchal. Vysvětlení bylo jednoduché. Mohlo za to známé jídlo, které jíme každý den pravidelně. Málokdo tuší, že i potraviny, které konzumujeme, mohou ovlivnit dechovou zkoušku. Samozřejmě v náš neprospěch. O jaké potraviny se jedná a s čím je třeba počítat?

Pečivo je nehorší

Mnoho lidí začne hledat důvody nadýchání v různých pralinkách, bonbonech s obsahem rumového nebo jiného aroma, v sirupech proti kašli a v dalších věcech, které jsou často používány jako spíše úsměvné výmluvy při policejní kontrole. Realita je ale taková, že aby vás opravdu ovlivnily, museli byste jich sníst během velmi krátké chvíle obrovské množství. Mnohem horší se naopak jeví pečivo, které může způsobit, že nadýcháte, aniž byste to tušili.

Jaké jídlo je nejhorší?

Podle provedených výzkumů je skutečně nejrizikovějším jídlem pečivo. Příkladem mohou být známé jablečné záviny a rolky, které způsobí, že obsah alkoholu z hmotnosti může činit až jedno procento. Čím více je navíc samotné náplně, tím se procentuální obsah zvyšuje.

Problémy však mohou přinášet i zcela obyčejné druhy pečiva, jako jsou například poctivě připravované chleby z kynutého těsta, nebo to může být i chléb toustový. Zde obsah alkoholu z hmotnosti může také překračovat jedno procento. Rizikem jsou v tomto směru i různé buchty a koláče, hlavně s ovocnými náplněmi, kde není výjimkou dosažení procentuální hodnoty dokonce i vyšší než 1,5.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zůstávají v ústech

Rizikem při konzumaci takových potravin je obvykle to, že se jak kousky daného jídla, tak i zbytky alkoholových výparů mohou skrývat v ústní dutině. A to třeba v oblasti zubů a dásní, než dojde k tomu, že veškeré zbytky sliny dokonale odplaví do žaludku a než dojde ke kompletnímu odpaření případného zbytku alkoholu.

Hlídky se není třeba obávat

Pokud se děsíte, že za volant nebudete moci sednout po alkoholickém nápoji, ale ani po svačině, nemusíte mít obavy. V první řadě proto, že doba uvolňování alkoholových výparů po konzumaci těchto potravin je spíše v jednotkách minut, tak i proto, že policie pochopitelně provádí ještě druhý kontrolní test. Navíc je zde i určitá tolerance, kterou ani po pořádné svačině nemáte šanci dosáhnout.

Zdroj: Autorský text
Komentáře

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora