S tankováním ještě vyčkejte. Ceny benzinu i nafty by do konce prázdnin měly pořád klesat

Petrol 996617 960 720[1]

Pokud si hlídáte ceny pohonných hmot, jistě jste zaznamenali, že od května letošního roku ceny stále pozvolna klesají. V tomto měsíci se Natural 95 prodával v průměru za 33,70 Kč. Nafta se prodávala v průměru za 32,76 Kč. Od té doby jsou ceny postupně dolů. K dnešnímu dni se dá Natural 95 průměrně natankovat za 32,69 Kč a nafta za průměrných 31,80 Kč za litr paliva. Pokud ceny porovnáme s těmi květnovými, lze pozorovat snížení přibližně o korunu, což na jedné nádrži znamená úspory v řádech několika desítek korun.

Mohlo by vás zajímat:  Zrození prvního elektromobilu CUPRA

Zlevňování má pokračovat i nadále

Pozvolný pád cen benzínu a nafty bude pokračovat i nadále. Minimálně do konce prázdnin. Alespoň toto uvádějí odborníci. Důvodem poklesu ceny je paliv je i pád ceny ropy. K tomu došlo na začátku tohoto měsíce, kdy se barel dostal na cenu 56 dolarů. Až se vývoj ustálí, dá se očekávat, že ceny benzínu i nafty budou delší dobu stagnovat na částce, která by měla být ještě o zhruba deset haléřů nižší oproti současným cenám.

Mohlo by vás zajímat:  Takové auto tu ještě nebylo. Tajemství Toyoty GR Yaris

Dalšímu zlevňování, nebo alespoň stagnaci cen nahrává také fakt, že poptávka po ropě je dlouhodobě nižší než se očekávalo, což se podepisuje i na pádu cen. Ten tak dokáže kompenzovat i aktuální posilování dolaru vůči koruně, což samozřejmě zdražuje dovoz do České republiky. Nutno však dodat, že mírné výkyvy kurzů se do cen na čerpacích stanicích zase až tolik nepromítnou.

Rozdíly v krajích jsou velké

Výše uvedené průměrné ceny za palivo jsou celorepublikovým průměrem. Ceny v jednotlivých krajích se mohou výrazněji lišit a tak je dobré plánovat tankování i podle toho, kam míříte. Nejdražší Natural a naftu má dlouhodobě Středočeský kraj a Praha. Zde ceny pohybují v rozmezí 32,90 – 33,40 za benzín a 32,11 – 32,36 za naftu. Naopak nejlevnější palivo má Jihočeský kraj. Zde se průměrná cena Naturalu 95 pohybuje kolem sumy 32,25 Kč za litr a průměrná cena nafty je na částce 31,27 Kč za litr.

Tomáš Dunajčík

O Tomáš Dunajčík

Kontakt na autora: tomas.dunajcik@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora