Majitel dvacetileté Octavie nechal změřit její výkon. Byl vyšší než v papírech

5

Že auta ztrácí s časem svůj výkon, není nic neobvyklého. Ale že by se v průběhu let navyšoval? Něčemu takovému se velmi divil majitel vozu Škoda Octavia RS, s rokem výroby 2001. Tomuto vozu bude už za pár měsíců dvacet let, a po nahlédnutí do papírů bylo jasné, že když byla Oktávka nová, šlo o slušně svižné rodinné auto.

Pod kapotou konkrétně tohoto vozu byl motor 1,8 20VT s výkonem 180 koní při 5 500 otáčkách, který generoval 235 Nm točivého momentu při 1 950 otáčkách. Parametry vozu tedy velmi slušné, a v kombinaci s šestistupňovým manuálem nebyl problém vytáhnout to na stovku za 7,9 sekundy, a v případě neustále sešlápnutého plynového pedálu se dostat až na rychlost 235 kilometrů v hodině.

Mohlo by vás zajímat:  Vytvoření záchranářské uličky stále dělá řidičům problémy. Pomůže jednoduché gesto

Po dvaceti letech byl výkon vyšší

Majiteli Škody Octavie bylo samozřejmě jasné, že po skoro dvaceti letech provozu nebude výkon jeho vozu takový, jako je uvedený v papírech a parametry budou nižší. Rozhodl se, že si vše nechá otestovat, aby zjistil, jak na tom jeho vůz momentálně je. A nestačil se divit. Z očekávaných nižších čísel byla čísla zcela opačná, a to vyšší. A to poměrně výrazně, jak pokud jde o hodnotu výkonu, tak pokud jde o hodnotu točivého momentu.

Mohlo by vás zajímat:  Hyundai dá České republice v souvislosti s koronavirem peníze i respirátory

Jaký je výkon po dvaceti letech?

Naměřená čísla výkonu u téměř dvacetileté Octavie RS byla velkým překvapením. Ukázalo se, že aktuální hodnota výkonu vozu je 191,7 koní a 251 Nm. To znamená o 12 koní větší výkon a o 16 Nm vyšší točivý moment. Nutno podotknout, že u vozu došlo k inovaci výfukového systému, což by se mělo právě na zvýšení výkonu o zhruba 10 – 15 koní podepsat. I přes to ale mají čísla velmi zajímavou vypovídající hodnotu. Jasně ukazují, že Škoda Octavia RS, vyrobená v roce 2001 ze svého výkonu nijak výrazně neztrácí a stále se může pyšnit parametry, jaké měla v době koupě. Tento test jenom potvrzuje, proč je Škoda Octavia dlouhodobě velmi preferovaným a vyhledávaným vozem.

Zdroj: Autorský text
David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora