Velká SUV si lidé kupují z mnohých důvodů. Jedním z nich je i potřeba tahat těžké přívěsy

Shutterstock 1086903098

Obrovská SUV nejsou zrovna vhodnými vozítky do města nebo na úzké tuzemské okresní silnice. Mají však celou řadu dalších výhod. I proto jsou v současné době čím dál tím populárnější. Sice se stávají jakýmsi módním doplňkem, ale nemůžeme jim upřít ani funkci velkých pracantů.

Jedním z hlavních důvodů pořízení velkého a silného SUV může být potřeba tahat těžký přívěsný vozík. Kolik nejoblíbenější vozy utáhnou?

Audi Q7 – silný tahoun z Ingolstadtu

Německá automobilka před pár lety představila inovovaný model Q7, který patří k nejoblíbenějším modelům v segmentu SUV vozů. Pod kapotou duní masivní motor kombinovaný s pohonem všech kol Quattro, který je laděný spíše sportovním směrem. Audi Q7 se ale nezalekne ani těžkého přívěsu. Podle údajů výrobce si hravě poradí s bržděným přívěsem o hmotnosti 2 700 kg. Vrcholný model S Q7 dokonce zvládne 3 500 kg.

Mohlo by vás zajímat:  V zimě majitelé elektromobilů ocení především dostupnost a efektivitu nabíjecích stanic

Ford Edge – masivní Američan nepotvrdil svou pověst

Tažné zařízení u Fordu Edge rozhodně nedosahuje tak dobrých výsledků, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tento model je k dispozici s pohonem všech čtyř kol, díky čemuž je tažení přívěsu pohodlné i v obtížnějších podmínkách. Bohužel nevhodná volba převodovky limituje hmotnost bržděného přívěsu na 2 000 kg, což není příliš mnoho.

Jak je na tom tuzemská Škoda Kodiaq?

Elektroinstalace je u tažného zařízení neméně důležitá. I proto je Škoda Kodiaq vybavená koulí již z továrny. Pokud zvolíte modelovou variantu s dvoulitrovým dieselem a dvouspojkovou převodovkou DSG, můžete za autem táhnout přívěs o hmotnosti až 2 500 kg. Pokud ovšem vlastníte sedmimístnou variantu, snižuje se maximální hmotnost přívěsu na 2 000 kg.

Mohlo by vás zajímat:  Péči o klimatizaci ve voze zvládne každý řidič, na jedno pravidlo však často zapomínáme

Kupujete si SUV kvůli tahání těžkých přívěsů? Pozorně si prostudujte technické parametry, protože ne všechny nové modely disponují stejnými možnostmi.

David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora