Audi uvažuje o rozšíření rodiny modelů TT

Pět dveří, zvýšená světlá výška, plastové lemy blatníků a karosérie na rozhraní hatchbacku a SUV. To už přece nemůže být Audi TT, řeknete si. Pravdou však je, že koncept TT Offroad se klidně může stát dalším členem rodiny TT.

A bylo by to vůbec poprvé, co by se do sériové výroby dostalo TT jiné, než ve verzích kupé a roadster. S klasickým kupé, které Audi představilo v Ženevě, sdílí terénní TT například šestiúhelníkovou masku chladiče nebo design předních a zadních světel. K těmto prvkům však přidává zářivou žlutou barvu, které kontrastují plastové lemy blatníků, prahů a části nárazníků, 21palcová kola a vyšší světlou výšku.

Mohlo by vás zajímat:  Limitovaná edice Volkswagen Amarok Dark Label

Rozměry však více než TT konkuruje klasickému SUV Q3. Na délku má poslední výtvor Audi 4,39 m, na šířku 1,85 m, na výšku 1,53 m a co do rozvoru náprav pak 2,63 m. Interiér je dalším spojovacím prvkem s klasickým TT, když nabízí takřka identický design včetně digitálního přístrojového panelu nebo třech výdechů ventilace. Na sportovní sedadla se pak usadí celkem čtveřice cestujících. V kufru se našlo místo pro RC model konceptu v měřítku 1:8.

O pohon se stará plug-in hybridní ústrojí, složené z dvouliutrového benzínového motoru TFSI o výkonu 292 koní a dvou elektromotorů – jeden je vpředu s výkonem 54 koní a točivým momentem 200 Nm, druhý vzadu má 114 koní a 270 Nm. Systémový výkon je 408 koní s točivým momentem 650 Nm. Přenos výkonu na přední kola má na starosti šestistupňová převodovka e‑S tronic, se kterou dosahuje Audi maximální rychlosti 250 km/h, zrychlení na 100 km/h za 5,2 s a spotřeby 1,9 l/100 km (emise CO2 45 g/km). Čistě na elektřinu může koncept ujet 50 km, sílu elektromotoru poskytují 12 kWh baterie, celkový dojezd je až 880 km.

Mohlo by vás zajímat:  Elektrické pick-upy jako budoucnost v USA? Atlis XT budí pozornost

A jaká je šance na sériovou výrobu? Překvapivě docela velká, protože podle automobilky nabízí TT Offroad geny klasického TT v kombinaci s prvky z crossoverů a SUV značky. A to je údajně ideální kombinace pro rozšíření rodiny TT.

Zdroj: Audi