Za některé nehody nemohou řidiči, ale jejich auta. Nesmyslná výbava nadělá víc škody než užitku

Sad Man With Car Accident Street

V případě nehody je třeba vždy najít a potrestat viníka. Tím bývá pochopitelně řidič konkrétního vozu. Faktem ale je, že ne vždy je to plnou vinou právě on, kdo za karambol může. Mnohdy má velký podíl i auto, ve kterém jsou prvky výbavy, které mají k bezpečnosti přispívat, ale v mnoha situacích dělají pravý opak. Přesto jsou některé ve vozech povinné.

Hlídání jízdních pruhů

Udržet auto v jízdním pruhu by měla být základní podmínka získání řidičského oprávnění. Během jízdy se má navíc řidič soustředit jenom na řízení, a tak podobné systémy ve vozech vůbec nemusí být. Bohužel jsou a zvláště ty aktivní mohou napomáhat vzniku nehod. Pokud řidič potřebuje nutně vybočit ze svého pruhu, aby případnému problému zabránil, začne ho auto vracet zpět a člověk za volantem musí s vozem doslova bojovat. Ne vždy tak manévr proběhne dle jeho představ.

Mohlo by vás zajímat:  Během mlhy je správné použití světel klíčové pro bezpečnou jízdu
Zdroj obrázku: Freepik

Automatické brzdění

Řidič by se měl nejenom věnovat jízdě, ale měl by si držet i dostatečný odstup. Potom by podobná výbava byla ve vozech zcela zbytečná. A mnohdy je. Není výjimkou, že systém špatně vyhodnotí chodce na chodníku těsně u silnice, chybně vyhodnotí cyklistu nebo stojící auto. Najednou jde vůz sám od sebe tvrdě na brzdy, což překvapí jak jeho řidiče, tak vůz jedoucí za ním. A k bezdůvodné nehodě zbývá jenom kousek, jelikož neosvícené auto se v mlžném oparu zjeví doslova z ničeho nic. Přitom i klasické svícení tuto vzdálenost zvýší.

Mohlo by vás zajímat:  Mrtvé úhly jsou nebezpečné, jejich podcenění se nevyplácí

Automatické svícení

Má řidičům ulehčit, což se rozhodně děje. Někteří na něj ale spoléhají až moc. Například mlhu však senzory nejsou schopny podchytit a auto stále používá denní svícení, čímž je zezadu doslova neviditelné. Problém je ale i automatické přepínání dálkových světel. Senzory mnohdy zareagují pozdě nebo nepřesně. Protijedoucí auto je oslněno a není daleko k nehodě. A opět za to může technika a výbava, která je součástí moderních automobilů.

Zdroj: https://arashlaw.com/20-safe-driving-technologies-available-for-cars-that-help-prevent-accidents/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora