Chodci dokážou řidičům nepříjemně komplikovat život. V zimě ale jejich drzost může končit fatálně

Close Up Zebra Crossing From Empty Street

Účastníky silničního provozu jsou nejenom motorová vozidla – tedy nákladní a osobní auta. Účastníkem silničního provozu je také cyklista, motorkář, ale dokonce i chodec. I ten má v provozu svá práva, stejně jako povinnosti. Obvykle si je ale vědom jenom toho prvního, přičemž si neuvědomuje, že je v tu chvíli tím nejzranitelnějším článkem.

Jak je to s předností?

Mnoho chodců žije v mýtu, že má na přechodu takzvanou „absolutní přednost“. Někteří podle toho dokonce jednají, což je, především pro ně, extrémně nebezpečné. Mnohdy zcela bez rozmyslu vstoupí neočekávaně na přechod, i před jedoucí auto. Jeho řidič má v tu chvíli co dělat, aby vůz ubrzdil. Řidiči samozřejmě mají povinnost umožnit chodci bezpečné přejití vozovky po přechodu. To si ale nelze plést s absolutní předností.

Mohlo by vás zajímat:  O páteční akci věděli, stejně skoro polovina nezpomalila, neměla pás či jela opilá

Jak nikdy nepřecházet?

Je několik situací, které jsou vysloveně hazardem se životem. Nejznámějším problémem mnohých chodců je náhlé vstoupení do vozovky z chodníku. Neméně rizikovou situací je i přecházení takzvaně za autem – kdy je chodec skrytý třeba za zaparkovanou dodávkou, odkud náhle vstoupí do vozovky.

Zdroj obrázku: Freepik

Třetím rizikem je špatný odhad vzdálenosti, na který se zaměříme důkladněji. Chodec by měl být schopen odhadnout, jak rychle auto jede a jak daleko je od přechodu. Tedy zda bude řidič schopen chodce zaregistrovat a plynule a bezpečně zastavit a umožnit mu přechod. I tady mohou nastat četné problémy.

Mohlo by vás zajímat:  Taxislužba se jako první rozhodla využívat elektromobily. Čerpá na ně štědrou dotaci

Zimní počasí je riziko

A právě onen odhad vzdálenosti může být v zimních podmínkách značný problém. Horší sjízdnost silnic pochopitelně vede i k delší brzdné dráze. Zatímco v létě na suchu není problém zastavit auto skoro okamžitě, na sněhu či ledu se brzdná dráha značně prodlužuje.

Chodci by tak s tímto měli počítat a respektovat, že řidič, i když chce, není schopen zastavit tak rychle, jak by si přál. Jak proto během zimy správně přecházet? Ideálně počkat na přechodu a do silnice vkročit až ve chvíli, kdy auto opravdu bezpečně stojí.

Zdroj: https://www.zuberbrioux.com/avoid-winter-accidents-safe-pedestrian/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora