Několik tlačítek zajistí, že námraza na autě povolí rychleji a auto bude brzy vyhřáté

Close Up Frozen Car

Kdo vyjde z domu do mrazivého rána a zamíří k autu, začíná přemýšlet nad tím, aby námrazu odstranil co nejrychleji a aby jízda autem byla co nejdříve komfortní. Ideální způsob je jediný. Hned při příchodu k vozu stisknout několik opomíjených tlačítek.

Nastartovat

Buď otočením klíčku, nebo stisknutím startovacího tlačítka – u moderních aut. Je sice pravdou, že zahřívání na volnoběh vozu příliš neprospívá a není úplně efektivní. Nám jde ale o to, aby se auto rychle zahřálo a zbavilo se námrazy. Nastartování je proto nezbytným krokem.

Mohlo by vás zajímat:  Francouz zajel s dieselovým Citroënem AX na Ringu neskutečný čas

Ohřev skel

Jen málokteré auto má ve výbavě odmrazování čelního skla. Co ale auta mají skoro stoprocentně, to je odmrazování zadního skla. Stačí stisknout tlačítko a zadní sklo není nutné škrábat. Stejným tlačítkem se také mnohdy aktivuje i vyhřívání zrcátek. Ani z nich díky tomu nebude nutné škrabat námrazu.

Zdroj obrázku: Freepik

Vnitřní cirkulace

Jakmile se ohřívají skla, je třeba nastavit proudění vzduchu. Jako první by mělo být stisknuto tlačítko vnitřní cirkulace. Tím bude auto nasávat teplejší vzduch z interiéru auta, a tím ho také snadněji ohřeje. Díky tomu bude auto vyhřáto rychleji. Má to ale i svá negativa, která se týkají vlhkosti. Pokud se v interiéru drží, je to spíše kontraproduktivní postup.

Mohlo by vás zajímat:  Policie bude každý rok dostávat půl miliardy na obnovu vozového parku. A k tomu další stovky milionů navíc

Směr a intenzita foukání

Když je nastavena vnitřní cirkulace, je třeba proudění vzduchu správně nasměrovat. A to tlačítkem na foukání na přední sklo. Spolu s ním se často aktivuje i maximální rychlost proudění vzduchu. Toto společně s vnitřní cirkulací a zapnutým motorem zajistí, že námraza na čelním skle bude velmi rychle povolovat.

Sedadla a volant

A teď už jenom komfort pro pasažéra. Ten pomůže zajistit vyhřívání sedadel a volantu. I tuto funkci aktivujte s předstihem. Díky tomu si už budete sedat na příjemně teplé sedadlo a jízda díky tomu bude podstatně komfortnější. Také proto, že v rukou budete svírat teplý volant.

Zdroj: https://parkmobile.io/blog/how-to-quickly-defrost-car-windows/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora