Toyota Supra je legenda. Která se vrací

Toyota C Hr 2931723 960 720[1]

V automobilovém světě jsou různé legendy. Pokud nebudeme zabředávat do úplné minulosti k legendárním autům, ale začneme třeba rokem 2000, tak v našem výčtu rozhodně nebude chybět model Toyota Supra. Kdo ví, zda by se těšil z takové slávy, když by nebyl v roce 2001 obsazen do filmu Rychle a zběsile. To se ale stalo a tak se vůz stal velmi oblíbeným a vyhledávaným po celém světě.

Zájem nekorespondoval s ekonomickými výsledky

I přes takovou popularitu a zvýšený zájem z řad automobilových fanoušků Toyotě nijak dobře nevycházela čísla. A tak se muselo stát nevyhnutelné. Toyota Supra skončila. Došlo k definitivnímu zastavení výroby, a to bez jakékoliv náhrady, nebo jakéhokoliv nástupce, který by posloužil jako vhodná alternativa. Stalo se tak v roce 2002. Od té doby měli zájemci o auto na výběr buď to, že koupili poslední vyrobené kusy, nebo se museli podívat po autobazarech a doufat, že bude auto někdo prodávat.

Mohlo by vás zajímat:  Čistá radost z jízdy dostává aktualizaci: Nový software vozu je tu pro pro přibližně dva miliony vozů BMW

Zasnil se nový šéf Toyoty?

Od ukončení výroby nic nějak extra nenaznačovalo, že by se někdy Toyota Supra mohla vrátit. Vše se ale změnilo s nástupem nového šéfa, kterým je Akio Toyoda. Kdo ví, zda se v jeho hlavně jenom zrodily šílené plány, nebo se zasnil a zavzpomínal na dobu, kdy se tento model stával jasnou legendou. Ať je to jakkoliv, realita je taková, že Toyota Supra se vrací. Vše bylo potvrzeno na letošním autosalonu v Ženevě, kde bylo možné si auto také naživo prohlédnout. Ne náhodou šlo o jedno z velkých lákadel celého autosalonu.

Mohlo by vás zajímat:  Další novinky Volkswagenu v Ženevě

Na okruh i na silnici

Pojďme na představení hezky popořádku. Když se podíváme na auto, které bylo představeno právě v Ženevě, ta jde o model s označením GR Supra Racing. Jak už napovídá samotný název, jedná se o závodní verzi. A to se vším, co k tomu patří. Výrazný difuzor samozřejmé spoilery, mohutné blatníky, závodní pneumatiky a mnoho dalších věcí, které bude tento závodní speciál při měření sil s ostatními mít.

Kromě této verze vznikne i veze sériové. Tedy klasická Toyota Supra, která by se měla objevit již během roku 2019. Je jasné, že pokud jde o její vzhled, tak bude oproti závodní verzi lehce upravena. Přesto by se ale mělo jednat o auto jasně připomínající závodní sporťák, s delší kapotou, posunutou kabinou a nižší světlou výškou.

Mohlo by vás zajímat:  Inovativní aerodynamický koncept modelů Audi e-tron S

Má to i svou stinnou stránku

Jelikož nejde tak úplně o další model do portfolia Toyoty, ale spíše o oživení legendy, je jasné, že Toyota Supra nebude tak úplně pro každého. Potvrzuje to informace o tom, že bude prodávána pod značkou Gazoo. Tedy v podstatě pod divizí, která se zaměřuje na vozy opravdu unikátní. A na takové, u kterých už bude nutné si také něco připlatit. Kdo však zažil hlavní slávu tohoto modelu, a kdo má peníze, rozhodně by měl během příštího roku uvažovat o koupi nového sériového modelu.

David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora