Použití automobilových pneu na motorce je možné, experti varují před riziky

8

Mnoho motorkářů začíná pomalu ale jistě řešit své obutí a někteří přemýšlení nad tím, zda použít pneumatiky z auta na motorku. Odpověď na tuto na první pohled úsměvnou otázku je pro mnohé celkem překvapivá. Skutečně to lze. Opravdu je možné vzít automobilové pneumatiky a s těmi jezdit na své motorce. Samozřejmě hraje roli typ motocyklu, nebo i to, jaké jsou rozměry dané pneumatiky.

Výhody opravdu existují

Někomu to sice může přijít jako celkem šílený nápad, ale realita je taková, že nazutí automobilových pneumatik na motorku může mít dokonce i své výhody. Taková pneumatika snese podstatně větší zatížení než ta, která je určená primárně pro motorku. Další výhodou může být výdrž takové pneumatiky, se kterou lze najet podstatně více než s tou motocyklovou.

Mohlo by vás zajímat:  Nová generace Hyundai Santa Fe bude díky technologii sledování mrtvého úhlu ještě bezpečnější

Dále nelze zapomínat ani na to, že automobilové pneumatiky mohou mnohem lépe snášet různé teplotní rozdíly, stejně jako může jít o volbu, která je levnější. I přes tyto klady je však třeba vědět, že tu jsou i negativa. Experti varují před mnohými riziky.

Rozdíl v profilu a patce pneumatiky

Hlavní rozdíl mezi pneumatikou na auto a také pneumatikou na motocykl je především v profilu. Ta určená na motorku se více podobá tvaru písmene „U“, což je dáno především tím, že se motocykl při jízdě do zatáček naklání a pneumatika tak musí být stále v dostatečném kontaktu s vozovkou.

Mohlo by vás zajímat:  Řidiči na dálnicích stále chybují. Neumí správně předjíždět ani držet konstantní rychlost

Druhým rozdílem je především patka pneumatik, tedy ta část, která je usazena v ráfku. I tady je mezi automobilovými a motocyklovými pneumatikami velký rozdíl, který se následně podepisuje na samotném chování gumy a celkové bezpečnosti.

Na rovině možná…

Automobilové pneumatiky mohou být možnou alternativou, pokud máte v plánu jet jenom po rovné silnici s několika mírnými zatáčkami, kde bude náklon vašeho motocyklu zcela minimální. Jinak je ale automobilová pneumatika na motorce velké riziko, kde možná negativa jasně převáží zmíněné výhody.

David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora