Oblíbené prvky výbavy postupně mizí z aut k nelibosti řidičů, automobilky jdou ale svou cestou

Closeup Young Man Pulling Handbrake Lever Car

Když se podíváme do starších a potom do moderních, nových aut, jsou zde velké rozdíly. Nejenom v designu nebo v použitých materiálech, ale i ve výbavě. Je jasné, že v současných autech bude modernější a z určitých pohledů také lepší. Jsou ale prvky, které z nových aut k nelibosti řidičů postupně mizí. Automobilky si však za svým i nadále stojí.

Mechanická tlačítka

Sice mohly interiéry aut vypadat až příliš komplikovaně, ale stačilo pár jízd a člověk velmi dobře a přesně věděl, kde jaké tlačítko najde a k čemu je vhodné. Najít se dalo klidně poslepu a daná funkce se dala aktivovat bez snížení pozornosti. Nyní je tomu tak, že mechanická tlačítka ubývají a je třeba konkrétní funkce hledat v infotainmentu. To nejenom zdržuje, ale také to výrazně odvádí pozornost.

Mohlo by vás zajímat:  Při nákupu nového vozu se vyplatí sáhnout po modelu, který půjde dobře prodat

Ruční brzda

Najdeme ji samozřejmě v každém autě. Může mít ale různou podobu. V těch starších najdeme mechanickou klasiku. Stačilo zatáhnout nebo povolit a auto bylo nachystáno, na co jsme potřebovali. Toto řešení také nebylo nijak náročné na opravu. Bohužel z vozidel postupně mizí a nahrazují ho elektronické parkovací brzdy. Sice nezabírají místo, ale pro mnohé řidiče přinášejí řadu negativ.

Zdroj obrázku: Freepik

Zpětná zrcátka

Ne že by se zrcátka ve vozech přestala používat. K tomu doufejme, nedojde, jelikož jsou velmi důležitým prvkem, který má vliv na bezpečnost silničního provozu. U řady aut ale mizí klasická, která jsou nahrazována kamerami. Ty následně přenášejí obraz na displeje v interiéru. Může to mít své výhody v oblasti aerodynamiky, designu nebo technologie. Ne každý si ale na toto řešení zvykne. Pro mnoho lidí může být i nebezpečné.

Mohlo by vás zajímat:  Cestování s elektromobilem přináší řadu komplikací, které dokážou nepříjemně překvapit

Manuální převodovka

Jsou řidiči, kteří na manuál nedají dopustit. Chtějí mít vše ve svých rukách, stejně jako si užít určitého zážitku z jízdy. Mnoho automobilek jde ale jiným směrem. U řady motorizací už je k dispozici jenom automat. A podobný trend bude ještě častější s nástupem elektrifikace, o které se mluví stále více.

Zdroj: https://www.ericthecarguy.com/forums/topic/what-things-do-you-hate-about-modern-cars/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora