Extrémně levné vozy jsou pastí na řidiče. Nízká cena se může později vymstít

Young Businessman With Salesman Looks New Car Car Dealership Buying Car

Peníze jsou zcela určitě jedno z hlavních rozhodovacích kritérií při koupi nového nebo ojetého auta. Neměly by ale být hlavním parametrem výběru. I když se na první pohled zdá, jak výhodnou koupí je extrémně levné auto, opak může být pravdou. Vozy s nízkou cenou jsou pastí ne řidiče, do kterých se mnozí snadno lapí.

Historie vozu

Začneme u ojetin. Pokud je cena vybraného auta podstatně nižší, než je tomu u konkurenčních vozů, je vhodné být na pozoru. Nedává smysl, aby prodejce záměrně prodával auto pod cenou, i pokud na jeho prodej spěchá. V takovém případě se dá očekávat, že s vozem nebude vše v úplném pořádku a patrně vyplynou na povrch různá negativa spojená s jeho historií.

Mohlo by vás zajímat:  Sportovní výbava v autě může být nebezpečná zbraň. Stačí nesprávná přeprava a hrozí fatální následky

Bezpečnost vozu

Extrémně levná auta nemusí být ani úplně bezpečná. U těch ojetých hrozí, že mohou mít značně poškozenou nebo několikrát ojetou karoserii. U nových zase může být riziko v tom, že jde o auto už dlouho vyráběné generace. A ačkoliv před lety mohl model testům Euro NCAP vyhovovat, nyní se dá očekávat, že nedostane ani jednu hvězdičku.

Zdroj obrázku: Freepik

Spotřeba vozu

Pokud při koupi auta hledíme na peníze, patrně nás budou zajímat i později. Náklady na provoz auta jsou velmi důležitou věcí a hlavní podíl na nich má spotřeba. Může se tak snadno stát, že nízká cena kupovaného vozu bude vykoupena vyšší spotřebou. Při průměrných nájezdech se finance vydávané u benzinové pumpy sčítají a jednoho dne nastane okamžik, kdy se koupě takového vozu v porovnání s konkurencí stane značně nevýhodnou.

Mohlo by vás zajímat:  Řada lidí vybírá auto podle nejméně důležitých věcí. Skutečně dobrý vůz jim pak uteče

Výbava vozu

Aby bylo prodávané auto levné, musí se šetřit. Někdy až extrémně. Mnozí jistě pamatují dobu, kdy součástí aut nebylo ani rádio. A podobný trend se může vrátit. Tlak na cenu stále více osekává výbavu některých aut. Jak z pohledu toho, že úplný základ je i bez klimatizace, tak z pohledu touho, že pod kapotou mohou být litrové tříválce s mizerným výkonem. I to je daň za velmi levný vůz.

Zdroj: https://www.startrescue.co.uk/breakdown-cover/motoring-advice/motoring-developments-and-the-future/the-pros-and-cons-of-economical-cars
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora